Schoolreisje in KidZcity, beleef het mee door de ogen van een juf

Twee jaar lang hebben we geen schoolreisjes kunnen organiseren i.v.m. Corona. De school durfde het niet aan en vond het te veel risico om de kinderen los te laten. Wat een verloren tijd. Maar we hebben het ingehaald. En goed!

Het eerste schoolreisje voor sommigen

Kinderen uit groep 5 kunnen nu pas voor het eerst op schoolreisje, net zoals kinderen die dit jaar 3 jaar worden, nu pas voor het eerst ECHT hun verjaardag kunnen vieren. Wat een verloren tijd. Maar we hebben het ingehaald. En goed!

Zoeken naar een schoolreisje voor een basisschool

We hebben op Internet gezocht naar leuke schoolreisjes voor een basisschool. In de buurt hebben we al best wel wat gezien en daarom bedachten we dat we het verder weg moesten opzoeken. Dat betekende ook dat we busvervoer nodig zouden hebben. Na wat research online kwamen we bij Schooltravel terecht die heel veel leuke locaties aanbiedt, waaronder KidZcity in Utrecht!

Ik had nog een aantal vragen (i.v.m. de grootte van de groep, consumpties voor de begeleiders enz.), dus heb ik telefonisch contact opgenomen met Schooltravel. Ze waren uiterst vriendelijk en geduldig en hebben mij fijn geholpen met het plaatsen van de reservering voor het schoolreisje. Ze gaven aan dat ze korte lijntjes hebben met de organisatie van KidZcity en dat bleek, toen ik een uur na twee openstaande vragen al reactie kreeg.

Post van KidZcity

Drie dagen na het plaatsen van de reservering kregen we post. Er zaten vijf grote posters van KidZcity in. Een grote plattegrond van alles wat er te doen is, voorzien van de datum van het schoolreisje. Deze posters hebben we in alle klassen (groep 3 t/m groep 7) opgehangen. Zo konden de kinderen zich verheugen op het schoolreisje. ELKE ochtend begonnen de kinderen over KidZcity wanneer ze de klas in kwamen lopen. Ze hadden er superveel zin in!

Met de bus op schoolreis

De ochtend van het schoolreisje stond het schoolplein bomvol. 170 stuiterende kinderen die niet konden wachten tot ze zouden gaan. Minstens net zoveel ouders die erbij stonden om hun koters uit te zwaaien. Sommigen met een zakdoek in de hand, want hun “kleintje” gaat voor het eerst op schoolreisje! Toen hoorden we hard getoeter. De bussen kwamen eraan! Vier bussen sterk parkeerden achter elkaar voor de school. Ouders, opa’s en oma’s werden nog geknuffeld en de kinderen verzamelden zich bij hun juf of meester. Een voor een zag je ze instappen met hun rugzakjes. Iedereen wilde bij het raam zitten om nog naar de ouders te kunnen zwaaien.

Ook voor de buschauffeurs wordt gezorgd

De reis duurt zo’n 50 minuten. Er wordt volop gezongen en er wordt vergeleken wie de grootste zak snoep bij zich heeft. Ik zit voorin bij de buschauffeur en vraag of hij wel eens kinderen naar KidZcity heeft gebracht. Hij schat een stuk of vijf keer. Hij vindt het een prima route om te rijden en de locatie zorgt altijd goed voor de chauffeurs zegt hij. “De ontvangst is goed, de koffie is goed en we mogen altijd een hapje mee-eten.” Dat klinkt veelbelovend! Na een tijdje roept de buschauffeur om dat we er over vijf minuten zijn. En dat resulteert in heel veel uitgelaten, hyperactieve, drukke kinderen.

Warm welkom in KidZcity

De chauffeurs konden de vier bussen goed op de aangelegen parkeerplaats kwijt. Twee aan twee liepen de kinderen hand in hand vanuit de bus naar de ingang van KidZcity. De hoge trap met spannende muziek bouwde de spanning nog extra op. Bij binnenkomst werden we warm welkom geheten door Amber, waar we ook al mailcontact mee hebben gehad. Er stond ook al iemand bij het poortje om de kinderen te tellen. We kregen een stapel grote tassen mee waar de schoenen in konden en een aantal polsbandjes voor de volwassenen waar we onbeperkt diverse soorten koffie en thee mee konden halen in het restaurant. Amber stelde voor om eerst alle ongeduldige kinderen naar binnen te laten gaan en zodra iedereen geacclimatiseerd was, ik terug zou komen om de gemaakte afspraken nog even na te lopen.

En weg waren de kinderen. 170 kinderen lijkt heel veel, maar over een oppervlakte van 5.000 m2 verspreid, verdwijnen ze gewoon. Alles loopt, de kinderen rennen, spelen, lachen, iedereen blij.
Ik neem met Amber bij de balie nog even door wat we hadden afgesproken; om 12.00 uur gaan de eerste drie groepen eten en om 12.30 uur de andere twee groepen. De raketjes willen we bij vertrek uitdelen, want dan hebben we alle kinderen bij elkaar en kunnen ze nog allemaal even naar de WC voordat we de bus weer instappen. Top geregeld!

Naast onze school waren en maar een paar kinderfeestjes en gezinnen binnen, dus we hadden KidZcity bijna helemaal voor ons alleen.

Natuurlijk een feestmaal tijdens ons schoolreisje

Om 12.00 uur wordt er omgeroepen dat alle kinderen uit de groepen vlinders, vossen en olifanten bij de juffen en meesters mogen verzamelen om vervolgens gezamenlijk naar het restaurant te lopen waar het eten klaarstaat. De dienbladen met frietjes, frietsaus en pakjes drinken worden aan tafel gebracht en iedereen is aan het smikkelen. De kinderen vragen na vijf minuten al of ze weer mogen spelen, terwijl ze hun frietje nog niet eens op hebben. Goed teken dat ze het naar hun zin hebben! Om 12.30 uur zijn de kabouters en de tijgers aan de beurt om te lunchen. De buikjes zijn weer gevuld en de kinderen kunnen weer los op alle attracties.

Het schoolreisje wordt afgesloten met een cadeautje

Om 14.00 uur werd de hele school omgeroepen om weer te verzamelen voor een raketje. Toen ze dat hoorden, waren ze er binnen no-time. Na het ijsje moesten de kinderen nog even naar de WC, hun schoenen aandoen, de rugzakjes om en weer twee aan twee met je maatje hand in hand richting de uitgang. Het personeel was al aan het schoonmaken en zwaaide ons uit. Amber had nog een tasje voor ons klaarliggen met kleurplaten erin en gratis entreekaartjes voor de kinderen zodat ze nog een keer met papa of mama terug konden komen. Wat een superleuk cadeau!

Lopend naar de bus hoor ik het ene na het andere verhaal voorbijkomen; wat de kinderen de allerleukste attractie vonden, met wie ze allemaal hebben gespeeld, hoeveel punten ze hebben gescoord met lasergame, hoeveel visjes ze hebben gemaakt in ViZcity, heel leuk om te horen allemaal. Eenmaal in de bus, wordt het wat rustiger. Ze zijn moe en voldaan, wat een contrast met de heenreis! Tot we bijna weer op school zijn. De kinderen verstopten zich in de bus zodat de ouders dachten dat de buschauffeurs de kinderen vergeten waren en met een lege bus weer aan kwamen rijden. Ze hebben de grootste lol. Ik hoor dat er weer allerlei enthousiaste verhalen gedeeld worden met de ouders. Ze hebben een top schoolreisje gehad!
Als het schoolplein weer leeg is, sluiten we de dag met alle juffen, meesters en hulpmoeders af met een drankje in de school. We evalueren de dag en zijn er al snel over uit dat we het schoolreisje voor volgend jaar weer in KidZcity gaan boeken. He-le-maal top!